Leksands Träslöjd
Året 1944 . .
. . var förutom allt elände i Europa denna orostid, även ”hoppets år” och Vera Lynn är omåttligt älskad, och sjunger bl.a. We´ll Meet Againoch The World is Waiting for the Sunrise. Erik Wallenberg och Ruben Rausing uppfinner den första Tetra Pak- förpackningen. Ulla Billquist sjunger Räkna de lyckliga stunderna blott. Vi får ett nytt radioanrop, ”Stockholm-Motala” blir ”Sveriges Radio”. Jitterbug är den hetaste dansen på Nalen. Volvo visar sin nya personbil PV444 som kostade 4.800:-. Sol-och-våraren Gustav Raskenstam döms till 3½ års straffarbete i Sthm. Duke Ellingtons ork. spelar Take the A Train. Astrid Lindgren halkar och stukar foten en snöig marsdag i Stockholm, och som liggande konvalescent skriver hon Pippi Långstrump-historien. Lille Bror Söderlundh skriver Den vackraste visan om kärleken. Statarsystemet upphör. Aladdinasken lanseras och i byn Västanvik i Leksand grundas företagen Leksands Träslöjd och Jobs Handtryck..
Leksands Träslöjd Handelsbolag.
Axel Hoback berättar . .
1944 startade Lars Matz, Karl Arvidsson, Anders Hoback samt undertecknad firman, med tillverkning av en cigarettautomat, kallad ”Leksandsgukku”, med en liten fågel som böjer sig fram och plockar upp en cigarett ur en låda, samt ett skrin ”Siljansskrinet” som var snidat på locket. Skrinet gick inte så bra, men cigarettautomaten, eller ”Pippin” som vi sa, blev mycket populär artikel som såldes i tusental.
Vårt första reklamblad trycktes 1944 hos Esselte i Sthm då en bror till mig jobbade där. Tillverkningen startades hemma i Lasses källare, men det blev snart sådana massor att vi var i flera gårdar i byn, bl.a. i vår lillstuga där limning skedde. ”Pippin” såldes till affärer och privatpersoner genom orderupptagning.
murning av grunden. Vi inköpte 2 stora lador, en kom från Skallskog och en från Trätbodarna, som också kördes fram under vintern. Vid denna tid hade Karl Arvidsson slutat, då han erhållit snickarjobb, och Skräddar-Sven Danielsson blivit delägare i stället. På våren började vi gjuta grunden samt gräva för vatten och avlopp. På senhösten började vi montera in en del maskiner, då ”Pippi-fabriken” var i det närmaste färdig.
År 1946 hade även Hoback-Anders slutat, och börjat som snickare, så då var vi 3 kvar. Vi inköpte under året en rikthyvel, bandputs, planhyvel och en bandsåg. Detta år började vi tillverka serveringsbrickor och tavlor med skurna motiv, vilka också var och blev mycket efterfrågade. Detta år fick vi en förfrågan från Jannes Gudmundsson om vi ville tillverka en vindflöjel, gumman drar slipstenen och gubben slipar. ”Mas och Britta”, fick sedermera namnet ”Gubben och gumman”, och blev en mycket stor artikel som sålts i tusen och åter tusen ex. och gör så än i dag i stor skala
År 1947 blev ett förändringens år. Lars Matz löstes ut, och firman bestod nu av Sven och mig.
Vi inköpte kontursåg, limhäll, sprutaggregat, lufttrycksapparater och en Osbypanna för eldning.
Detta år fick vi också överta tillverkning och försäljning av ”Gubben & Gumman” av Jannes, vilket vi emottog med stor tacksamhet. Jannes konstruerade en förstoringsapparat åt oss, så att vi kunde förstora vanliga vykort till lämpligt format för brickorna. Sybord i björk med olika motiv på lock och med olika landskapsvapen samt årtal blev nu en stor artikel, särskilt till Gotland där det måste finnas ett i vart hem.
År 1948 gjordes nya spånledningar och värmeanläggning. En bandsågbladsfilmaskin anskaffades.
Ytterligare artiklar var utskurna vägglampetter med landskapsvapen samt rökställ. Detta var också året det var mycket nära att hela fabriken brunnit upp . . elden var genom pannrumstaket och golvet på nedre plan hade kolad så pass att planhyveln stod på lut för att ramla ned i pannrummet. Detta var en lördagskväll vid omk. Kl. 20.00. Jag var på bio, men en av våra arbetare, Sven Esteén, upptäckte branden då han skulle hämta sin matväska han hade glömt. Då var det 30 grader kallt, så jag var dit och eldade innan jag åkte på bio. Jag fick bud på bion att ”Pippifabriken” brann, då blev det brått må ni tro. Brandkåren var redan på plats och räddade i allra sista sekund.
År 1949 köptes skränkapparat för bandsågsblad, stämborrmaskin, fräsmaskin. Fler arbetare anställdes.
Tonsättaren Lille-Bror Söderlund kom med en ritning på en kyrkbåtsmodell med 10 roddare + styrman tänkt som souvenir, så vi tillverkade 1000 st. Det blev 11000 gubbar och lika många åror. Tyvärr såldes ensamrättillverkning och försäljning av denna fina båt till ett annat företag, utan vår vetskap.
Vid årsskiftet gjorde vi ombyggnaden av kallförrådet med en försäljningsbutik.
År 1950 köptes svarv, germaskin och cirkelsåg. Nu var tillverkningen av brickor, tavlor och sybord som störst och arbetsstyrkan var uppe i 15 personer i fabriken, och sedan hade vi en del hemarbeten ändå.
Jag hade då många av mina syskon som arbetade där, Arne, Anna-Greta, Astrid, Gösta och senare kom även Berta. När det var så många där så brukade vi ordna med luciafester, och det kunde även bli lite dans också då en av arbetarna spelade dragspel.
År 1951 inköptes en ny Götaverken lågtrycksångvärmepanna.
År 1945 i januari började min far att köra fram sten till
År 1953 byttes fräsmaskinen ut.
År 1954-55 började tillverkning av gardinhyllor efter måttbeställning, linnekistor med utsnidade motiv enl. kundens önskemål på framsidan samt hackrullar till tröskbolaget. Nu görs inte så mycket brickor, tavlor och sybord som tidigare och försäljarna Johansson, Sixten Bortas samt Nils Danielsson, som sålt åt oss under många år, har mer eller mindre slutat av olika anledningar. Åren gick och vår tillverkning blev nu bara linnekistor och vindflöjeln. Kvar var nu bara Sven och jag. Min syster Berta hjälpte oss vid en del tillfällen.
1964-87 tillverkades även planbäddar, en slags ribbotten, åt landstingets sjuksängar. Detta var en mycket god affär. 1987 upphörde tyvärr den tillverkningen, då sängarna fick ett annat utseende.
Fr. o. m. 1992 övertog Ann-Britt och Lasse Gudmundsson rörelsen och det var det bästa som kunde hända med Leksands Träslöjd, då de är Västanviksbor och jag är säker på, att med den erfarenhet jag har sett från dessa två, så kommer firman att fortsätta och vara i goda händer.
Leksand den 1994-11-15
Nya ägare.
1 januari 1992 blev Ann-Britt och Lasse Gudmundson, även kallade Fabrikörskan och Fabrikörn, nya ägare till detta unika och välskötta företag som Hoback-Axel och Skräddar-Sven Danielsson, vid överlåtandet 74 resp 72 år, drivit med mycket gott renommé ända fram till vårt övertagande.
Vi fortsatte med tillverkningen som bestod av vindflöjeln ”Gubben & Gumman”, dala/linne-kistor med valfritt snidat motiv, fönsterhyllor samt diverse specialbeställningar.
Lite diverse smått och gott som hänt under åren.
1993 Köpte till mark. Anlade ny infart o parkering, som stod klart till
midsommaren. Slogbod på plats.
1994 Ny brotrappa vid entrén. Rödmålade fabriken. Nytt plåttak
på kallförråd. Storboden kom till.
Köpte den stora hyvelbänken som tidigare ägts av Styrsjöbos
tekniska snille Bertil Johannesson.
1995 Köpte firmabilen, en Chevrolet 3100 Pickup från 1952. Bilen var
importerad från ett apelsinplantage i Covina, Californien. Hela soffan var full
med hasselnötskal och under instrumentpanelen på rattstången satt ett
revolverhölster. Används dagligen sommartid, men körs även på vintern.
1999 Storboden eldhärjades av en elektrisk överhettning.
Axel Hoback, Pippifabrikens grundare, gick bort den 16 Juli.
2001 På torget i Leksand invigdes bygdeskulpturen ”Kullan &
Masen” som vi tillverkat.
2003 Gjorde en spec.flöjel med västkustsnipa och feskare åt Stefan
Ljungkvist i Göteborg.
2004 Tillverkade 150 st kompletta gardinuppsättningar till Mörkrets stugby.
Ann-Britt sydde gardiner till samtliga 150 fönster.
2005 ”Kullan&Masen” stod i Leksands enda rondell över sommaren.
Enl. många den rätta platsen.
2007 ”Gubben & Gumman” 60-års jubilerar och vi bjuder alla på
glögg i december.
Tillv. på beställning en trätårta, diam.150 cm, h=50 cm med hål för 300
ljus, till Carl von Linné:s 300-årsminne.
2008 Ett 6-mannateam från ryska televisionen kom och filmade för ett
inslag i en populär programserie med namnet ”foreign goodies”
(utländska godbitar). Programmet har 63 miljoner tittare !!
2009 Skräddar Sven Danielsson gick bort den 17 Mars.
Leksands Träslöjd får en hemsida på "nätet".
2010 Levererade en vindflöjel till inspelningen av ÅsaNisse-filmen, så kanske blir
de filmstjärnor nu och vi får döpa om gumman & gubben till Åsa & Nisse !
2011 Jannes Gudmundson gick bort 31 Mars. Han var den siste i trion
betydelsefulla mentorer för oss. Jannes var åxå den som startade
vindflöjeltillverkningen 1944, men överlät verksamheten till Leksands
Träslöjd 1947.
Förstoringsapparaten är bara en av hans konstruktioner i verstaden.
2012 Leksands Träslöjd med på Facebook.